Μαύρος χοίρος
Ο ελληνικός μαύρος χοίρος έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Ο Εύμαιος, ο χοιροβοσκός του Οδυσσέα τον εκτρέφει στη φάρμα του. Το ίδιο είδος θα πάρει μαζί του ο Μέγας Αλέξανδρος προκειμένου να εξασφαλίσει τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή του ίδιου και των ανδρών του, στην εκστρατεία του στην Ασία.
Οι Έλληνες μετέφεραν τον μαύρο χοίρο στις αποικίες της Ν. Ιταλίας και Σικελίας κι έτσι θα δημιουργηθεί και θα καθιερωθεί στις περιοχές αυτές το πασίγνωστο prosciutto, ενώ από τη φυλή του αυτόχθονα μαύρου χοίρου προέρχεται και το δημοφιλές αλλαντικό iberico jamon (ιβηρικό χαμόν).
Ο αυτόχθονας μαύρος χοίρος αποτελεί την πιο αρχαία ράτσα που έγινε οικόσιτη στον ελλαδικό χώρο αλλά και την πιο κοινή, τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του ’60. Αυτή την περίοδο εξαφανίστηκε σχεδόν απότομα, θύμα κι αυτός της μετανάστευσης που ερήμωσε την ελληνική ύπαιθρο.
Ένα απ’ τα χαρακτηριστικά της φυλής είναι η ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες και η αντοχή στις ασθένειες. Η εκτροφή του μαύρου χοίρου είναι εκτατική και τα ζώα γεννιούνται και διαβιώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον με αυτοφυή βλάστηση βελανιδιάς, δρυς, οξιάς, καστανιάς, πατάτες φτέρης, χλόη, κ.τ.λ., όπου τα ζώα είναι ελεγχόμενα αλλά ελεύθερα, διατηρώντας την ευεξία τους και την ευζωία τους.
Ο παραγωγός επεμβαίνει ζωτικά στην οργάνωση και στην διατροφή των ζώων αυτών με απλές τροφές όπως καλαμπόκι, σιτηρά, ψυχανθή κ.ά., με μοναδικό μειονέκτημα την αργή ανάπτυξη, αλλά πλεονεκτώντας σε απόδοση με ένα ποιοτικά, γευστικά και θρεπτικά ανώτερο κρέας.
Το εμφανισιακά πιο κόκκινο κρέας του έχει ελαφρώς περισσότερο λίπος – ωστόσο λιγότερο ενδομυϊκό – είναι πιο “χυμώδες” απ’ τα γνωστά χοιρινά κρέατα. Το λίπος αυτό περιέχει μέχρι και 50% μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το α-λινολεϊκό οξύ. Επίσης το κρέας του μαύρου χοίρου περιέχει ω3 και ω6 λιπαρά οξέα, από τα πιο υγιεινά ζωικά λίπη και περισσότερη πρωτεΐνη.
Οι Έλληνες μετέφεραν τον μαύρο χοίρο στις αποικίες της Ν. Ιταλίας και Σικελίας κι έτσι θα δημιουργηθεί και θα καθιερωθεί στις περιοχές αυτές το πασίγνωστο prosciutto, ενώ από τη φυλή του αυτόχθονα μαύρου χοίρου προέρχεται και το δημοφιλές αλλαντικό iberico jamon (ιβηρικό χαμόν).
Ο αυτόχθονας μαύρος χοίρος αποτελεί την πιο αρχαία ράτσα που έγινε οικόσιτη στον ελλαδικό χώρο αλλά και την πιο κοινή, τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του ’60. Αυτή την περίοδο εξαφανίστηκε σχεδόν απότομα, θύμα κι αυτός της μετανάστευσης που ερήμωσε την ελληνική ύπαιθρο.
Ένα απ’ τα χαρακτηριστικά της φυλής είναι η ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες και η αντοχή στις ασθένειες. Η εκτροφή του μαύρου χοίρου είναι εκτατική και τα ζώα γεννιούνται και διαβιώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον με αυτοφυή βλάστηση βελανιδιάς, δρυς, οξιάς, καστανιάς, πατάτες φτέρης, χλόη, κ.τ.λ., όπου τα ζώα είναι ελεγχόμενα αλλά ελεύθερα, διατηρώντας την ευεξία τους και την ευζωία τους.
Ο παραγωγός επεμβαίνει ζωτικά στην οργάνωση και στην διατροφή των ζώων αυτών με απλές τροφές όπως καλαμπόκι, σιτηρά, ψυχανθή κ.ά., με μοναδικό μειονέκτημα την αργή ανάπτυξη, αλλά πλεονεκτώντας σε απόδοση με ένα ποιοτικά, γευστικά και θρεπτικά ανώτερο κρέας.
Το εμφανισιακά πιο κόκκινο κρέας του έχει ελαφρώς περισσότερο λίπος – ωστόσο λιγότερο ενδομυϊκό – είναι πιο “χυμώδες” απ’ τα γνωστά χοιρινά κρέατα. Το λίπος αυτό περιέχει μέχρι και 50% μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το α-λινολεϊκό οξύ. Επίσης το κρέας του μαύρου χοίρου περιέχει ω3 και ω6 λιπαρά οξέα, από τα πιο υγιεινά ζωικά λίπη και περισσότερη πρωτεΐνη.
-
Μαύρος χοίρος ρολό με μπαχαρικά bio Ελληνικό
€17,50 Επιλογή Αυτό το προϊόν έχει πολλαπλές παραλλαγές. Οι επιλογές μπορούν να επιλεγούν στη σελίδα του προϊόντος -
Μαύρος χοίρος ρολό με γέμιση bio Ελληνικό
€19,90 Επιλογή Αυτό το προϊόν έχει πολλαπλές παραλλαγές. Οι επιλογές μπορούν να επιλεγούν στη σελίδα του προϊόντος -
Μαύρος χοίρος κιμάς bio Ελληνικό
€13,00 Επιλογή Αυτό το προϊόν έχει πολλαπλές παραλλαγές. Οι επιλογές μπορούν να επιλεγούν στη σελίδα του προϊόντος -
Μαύρος χοίρος κότσι bio Ελληνικό
€11,00 Επιλογή Αυτό το προϊόν έχει πολλαπλές παραλλαγές. Οι επιλογές μπορούν να επιλεγούν στη σελίδα του προϊόντος -
Μαύρος χοίρος μπούτι Α/Ο (μερίδες) bio Ελληνικό
€13,00 Επιλογή Αυτό το προϊόν έχει πολλαπλές παραλλαγές. Οι επιλογές μπορούν να επιλεγούν στη σελίδα του προϊόντος -
Μαύρος χοίρος μπούτι Μ/Ο bio Ελληνικό
€12,00 Επιλογή Αυτό το προϊόν έχει πολλαπλές παραλλαγές. Οι επιλογές μπορούν να επιλεγούν στη σελίδα του προϊόντος -
Μαύρος χοίρος μπριζόλα Α/Ο bio Ελληνικό
€13,00 Επιλογή Αυτό το προϊόν έχει πολλαπλές παραλλαγές. Οι επιλογές μπορούν να επιλεγούν στη σελίδα του προϊόντος -
Μαύρος χοίρος μπριζόλα Μ/Ο bio Ελληνικό
€12,00 Επιλογή Αυτό το προϊόν έχει πολλαπλές παραλλαγές. Οι επιλογές μπορούν να επιλεγούν στη σελίδα του προϊόντος -
Μαύρος χοίρος πανσέτα bio Ελληνικό
€10,00 Επιλογή Αυτό το προϊόν έχει πολλαπλές παραλλαγές. Οι επιλογές μπορούν να επιλεγούν στη σελίδα του προϊόντος -
Μαύρος χοίρος σνίτσελ bio Ελληνικό
€13,90 Επιλογή Αυτό το προϊόν έχει πολλαπλές παραλλαγές. Οι επιλογές μπορούν να επιλεγούν στη σελίδα του προϊόντος -
Μαύρος χοίρος σουβλάκι bio Ελληνικό
€13,90 Επιλογή Αυτό το προϊόν έχει πολλαπλές παραλλαγές. Οι επιλογές μπορούν να επιλεγούν στη σελίδα του προϊόντος -
Μαύρος χοίρος σπάλα Α/Ο (τηγανιά) bio Ελληνικό
€13,00 Επιλογή Αυτό το προϊόν έχει πολλαπλές παραλλαγές. Οι επιλογές μπορούν να επιλεγούν στη σελίδα του προϊόντος -
Μαύρος χοίρος σπάλα Μ/Ο bio Ελληνικό
€11,00 Επιλογή Αυτό το προϊόν έχει πολλαπλές παραλλαγές. Οι επιλογές μπορούν να επιλεγούν στη σελίδα του προϊόντος -
Μαύρος χοίρος ψαρονέφρι bio Ελληνικό
€19,90 Επιλογή Αυτό το προϊόν έχει πολλαπλές παραλλαγές. Οι επιλογές μπορούν να επιλεγούν στη σελίδα του προϊόντος